KREDSLØBSPROBLEM

Kredsløbs-problemerVed åreforkalkning (arteriosklerose) sker der forsnævring og reduceret elasticitet i arterierne. Åreforkalkningen er fortykkelser i årernes vægge pga. aflejring af kolesterol, kalk og andre affaldsstoffer. Det udvikles over mange år ofte med opstart i tyveårsalderen. Symptomerne registreres først sent i livet for de flestes vedkommende. Blodet flyder med alderen ikke længere så let, og væggenes tilstand forværres gradvist. Karrene vil miste deres elasticitet efterhånden som antallet af plaques øges og tiltager i størrelse. De flyder sammen og danner store uregelmæssige forandringer der kan omfatte store dele af kar. I starten ses det ofte på steder med stor belastning som fordelingsstederne og områder i hjertet.

Arterierne har deres egen blodforsyning (vaso vasorum), men fordi der er et overtryk bliver ernæringen til disse reduceret. Blodet vil turbulere og herved opstår små sår i karvæggen, og det kan være opstarten på koagulationsprocesser der resulterer i åreforkalkning. Kolesterol er en form for plaster som kroppen anvender til at reparere de skader som opstår i karvæggen.

Udviklingen af åreforkalkningen går hurtigere hos personer med forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk og sukkersyge. Ved kolesterol skelner man mellem HDL og LDL. LDL-kolesterol er den farlige type, og ved åreforkalkning mener man, at det er udsat for en kemisk ændring, som følge af de frie radikalers angreb. De frie radikaler angriber LDL molekylerne og omdanner dem til harsk fedt, mener nogle. HDL-kolesterol er den gavnlige form der transporterer skadelig kolesterol væk.

Åreforkalkning kan føre til mange problemer, fordi den generelle forsyning til de vitale organer bliver nedsat.

Generne ved åreforkalkning kan mindskes vha akupunktur.