SØVNLØSHED

Op imod 20 % af den danske befolkning lider af søvnproblemer. Nogle har svært ved at falde i søvn, andre vågner for mange gange og sover uroligt. En tredje gruppe sover for meget og er stadig helt udkørte og demotiverede når de står op.

Søvn er en fysiologisk nødvendighed for alle levende væsener. Søvn har afgørende betydning for kroppens genopbygning, hjernens opbygning, for varetagelse af mental funktion, for at nedsætte energi-behovet og for energi-opbygning (metabolisme). Mangel på søvn kan både påvirke immunforsvar og kognitive funktioner som hukommelse og indlæring. Enhver der har oplevet en nat med dårlig søvn, ved hvordan det kan påvirke humør, koncentration og ydeevne.

Langtidsundersøgelser viser, at nedsat total søvntid og søvnforstyrrelse øger risikoen for en række sygdomme, og muligvis kan det have negativ indflydelse på livslængden.

Behovet for søvn, er individuelt og varierer med alderen. Små børn har brug for meget søvn, mens behovet falder med alderen. Dog er søvnbehovet forholdsvis konstant efter 25-30 års alderen. Det gennemsnitlige søvnbehov for voksne er cirka 7½ time med store individuelle forskelle.

Akupunktur kan berolige kroppen, ved at afbalancere de ubalancer, som kroppen har oparbejdet. I Kinesisk Medicin hænger krop og sind sammen, og sindet vil finde ro, hvilket bl.a. medfører en behagelig søvn.